Capacitats, el fill gran de Borboleta

Un 3 de novembre, avui fa dos anys, començaven el rodatge de Capacitats, el nostre primer documental. En aquell moment no sabíem quin recorregut tindria, com tampoc ens imaginavem tot el que aprendríem durant el camí. A la Llar Residència Alb-Bosc de Mollet del Vallès era un dia especial: l’Ana feia anys. Els nervis eren evidents. Els nois i noies que viuen a la casa estaven nerviosos perquè hi havia festa i perquè enmig d’aquesta festa hi érem nosaltres, amb les nostres càmeres, els micros,… corrent darrera de tots, intentant captar tot el que passava en els pisos… Va ser una tarda caòtica. Cap de nosaltres ens havíem enfrontat mai a un documental i vam patir les conseqüències. Per davant teníem 12 dies intensos de rodatge i al darrere havíem deixat mesos i mesos de planificació, de trobades amb els protagonistes, d’entrevistes amb les famílies i els treballadors dels pisos, de reunions per acabar de tancar el guió, d’hores davant de l’ordinador, de proves de llum al plató on faríem les entrevistes…

 

Aqui us deixem algunes fotos del procés de rodatge:

 

La tarda va acabar, però Capacitats tot just arrencava. Els 12 dies de rodatge següents van fer-se cada cop més senzills. Cada hora que passava ens sentíem més còmodes i funcionavem millor entre nosaltres. Vam passar un dia amb cadascun dels nostres protagonistes, l’Ivan, la Raquel i el Joan. A les seves cases ens van obrir les portes i ens van deixar entrar a les seves vides i conèixer-les de prop. A nosaltres ens captivava l’energia i l’amor que movia les famílies dels nostres protagonistes, aquestes ganes de buscar un món millor pels seus fills o germans. I volíem que això quedés clar a Capacitats. Volíem que l’espectador se sentís en veure el documental, com nosaltres ens vam sentir durant les primeres trobades amb els protagonistes: un petit nus a l’estòmag, una llàgrima a punt de sortir i un somriure esperançador.

 

El Bernat Batlle ens va fer aquestes fotos tan xules  durant el dia de rodatge al Taller Alborada:

 

Vam acabar de rodar Capacitats el dia 27 de novembre. I ens vam tancar a casa a muntar. Teniem 1000 GB d’imatges en un disc dur i molts dubtes al cap. El resultat: 52 minuts intensos d’històries personals i projectes de vida. Darrere de tot plegat,  la satisfacció de saber que amb el nostre petit documental, donàvem visibilitat a un projecte, el dels pisos tutelats de Mollet del Vallès, que donava (i dóna) una oportunitat d’independència a persones amb discapacitat i a les seves famílies.

 

Ara, després de dos anys, unes quantes projecccions (Capacitats s’ha pogut veure a Mollet, Santa Perpètua i en el marc del Filmets de Badalona, entre d’altres) i alguns reconeixements (Capacitats ha guanyat el premi TIFLOS 2012 en la categoria de televisió), mirem enrere i ens sentim orgulloses d’haver-nos decidit a fer el nostre primer documental i d’haver escollit la Llar Residència Alb-Bosc com a espai on realitzar-lo.  Ens sentim orgulloses de la feina feta i de tots els que, com nosaltres, van creure en Capacitats i van posar les seves ganes i el seu temps perquè d’una cosa ben petita en sortís una de ben grossa. Somriem cada cop que pensem en com l’Eric i el Marc van implicar-se en el projecte com si fos seu, i en com la Roser, la Inma, la Sonia, l’Elena, la Sílvia, el Diego, l’Oriol, l’Otto, el Jordi, la Cesca, el Bernat i l’Enric, van afegir-se a l’equip de rodatge sempre que els vam necessitar només pel gust d’explicar una història que mereixia ser explicada. Capacitats és el “fill” gran de Borboleta, el que més disgustos (i més gustos) ens ha donat, però sobre tot, i per sobre de tot, és la història del Joan, la Raquel, l’Ivan i les seves families. És el nostre petit regal a una vida d’actituds i de gestos valents. Ells es mereixen això i molt més.

 

Els protagonistes de Capacitats

 

Aviat podreu veure Capacitats online però de moment us deixem amb el tràiler.